Coöperatieve Aardappelmeelfabriek Ter Apel

De aardappelmeelindustrie ontwikkelde zich in de tweede helft van de negentiende eeuw tot een van de belangrijkste bedrijfstakken in de provincie. Deze typische agro-industrie concentreerde zich vooral in de veenkoloniën. Als een der laatste fabrieken werd in 1916 werd aan het Ruiten-Aakanaal in Ter Apel de coöperatieve aardappelmeelfabriek “Ter Apel en Omstreken” gebouwd. In 1964 is het bedrijf na fusie met “Westerwolde” en “Musselkanaal en Omstreken” omgedoopt tot “W.T.M.”. Vanaf 1971 is de productie opgenomen in AVEBE.

De fabriek beëindigde de produktie in 1981, waarna in de fabrieksgebouwen diverse kleine bedrijfjes werden gevestigd. Enkele onderdelen van de fabriek dateren nog uit de bouwtijd, waar onder het ketelhuis met schoorsteen en een fabriekshal. Aan de achterzijde van de fabriek bevinden zich nog de uitgestrekte  rechthoekige vloeivelden, bassins waarin tijdens het productieproces afvalwater werd geborgen. Bijzonder karakteristiek is het voormalige kantoorgebouw bij de ingang: een bakstenen gebouwtje met schilddak. In het vooruitspringende entreegedeelte is in de topgevel de tekst aangebracht “kantoor 1916”. Het gebouw dat tot de belangrijkste monumenten behoort van  de Groninger aardappelmeelindustrie, staat sinds 1999 leeg.

De Groningse aardappelmeelindustrie concentreerde zich in de tweede helft van de negentiende eeuw vooral in de veenkoloniën. De coöperatieve Aardappelmeelfabriek Ter Apel en Omstreken werd in 1016 gebouwd en was daarmee een van de laatsten die in de omgeving werden opgezet. Het jaartal is boven de entree van het kantoorgebouw aangebracht. De fabriek sloot in 1981, het terrein en de gebouwn zijn toen verder gebruikt door verschillende kleine bedrijven.

Behalve het kantoor staan er nog een ketelhuis met schoorsteen en een fabriekshal die dateren uit de bouwtijd. Achter de fabriek liggen de grote vloeivelden, bassins waarin afvalwater werd geborgen. Sinds 1999 staat het gebouw leeg.

Bron en hele artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.