Cemetry of the insane

Cemetry of the insane

Het perceel werd in 1913 in het kadaster opgetekend en beschreven als begraafplaats ten dienste van het toenmalige krankzinnigengesticht in het Kasteel d’Aspremont-Lynden. Van 1921 tot 1981 werden hier 1750 patiënten begraven die geen banden meer met hun familie hadden. Sinds 1981 worden de patiënten begraven op de begraafplaats van Rekem of elders op aanvraag van de familie.

Kasteel d’Aspremont-Lynden 2016

Het kerkhof werd overgedragen aan de afdeling Bos en Groen van het Vlaams Gewest en maakt deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Besloten werd om het kerkhof te laten bestaan en te laten verstillen in harmonie met de natuur. Wat wil zeggen dat de huidige begroeiing onaangeroerd blijft. Bos en groen staat in voor het onderhoud, waarbij geen detergenten en sproeistoffen aan te pas komen. Het kerkhof is nog beperkt toegankelijk op vraag van de familie! met Allerheiligen, Allerzielen, Pasen en Kerstmis.

Algemene Beschijving

De begraafplaats is ingedeeld in zes percelen, gescheiden door dreven van fijnsparren. Ten noorden bevinden zich, aan weerszijde van de toegang, twee bakstenen en bepleisterde lijkenhuisjes op vierkante plattegrond onder schilddak (momenteel ingericht als onderkomen van vleermuizen). Op het einde van de hoofddreef, in het zuiden van de begraafplaats, staat een calvarie opgesteld. De percelen bestaan uit grasperken met heide en rijen grafzerken: eenvoudige betonnen kruisen met een metalen plaatje voorzien van de naam en geboorte- en sterfdatum van de overledene (uitgezonderd een aantal smeedijzeren kruisen en grafstenen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.