Steenfabriek | De Blauwe Kamer

De Ruïne van de Steenfabriek ‘de Blauwe Kamer’ bevindt zich aan de Blaauwe kamer 14 in Wageningen. De Steenfabriek werd gebouwd en in gebruik genomen rond 1900.

geschiedenis
In het rivieroeverreservaat langs de Nederrijn staan de restanten van steenfabriek ‘De Blauwe Kamer’. Tussen 1900 en 1975 stonden er langs de rivieren veel steenfabrieken waar men met name bakstenen bakten. In de ‘De Blauwe Kamer’ werden wekelijks zo’n 500.000 bakstenen in de zogeheten ringoven gebakken. Door verbeterde technieken is de productie van stenen veranderd en werden de steenfabrieken gesloten. Zo ook de ‘De Blauwe Kamer’.

restanten
De restanten zijn nog steeds te vinden in het natuurgebied, dat zijn naam tegenwoordig dankt aan de oude steenfabriek. Zo staat de helft van de 65 meter hoge schoorsteen, de ringoven, nog steeds overeind en zijn van de machinekamer en het pomphuis nog delen bewaard gebleven. Hoewel er geen stenen meer worden gebakken in de oude fabriek, is er nog genoeg bedrijvigheid te ontdekken. Zo zoeken grootoorvleermuizen en wilde bijen onderdak in de ruïne, en biedt het wilde Konikpaarden en Gallowayrunderen verkoeling in de zomer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.